11place
KalóriaBázis fejlesztés ötletek All the ideas and discussions
63 votes Vote

kész receptek használata új recepthez

lehessen megadni már kész, felvitt recepteket új recept felvitelekor, ami összetett ételeknél hasznos lehet: pl bolognai lasagne készítésekor sokkal egyszerűbb megmondani, hogy 342 g besamel került bele, mint kitalálni, hogy vajon az mennyi lisztből, vajból, tejből készült (mert pl. elszámoltam és több lett a szósz, így nem az egészet használtam fel)

varazsgoreny , 18.09.2018, 14:35
Response from the site administrator
kaloriabazis, 18.09.2018
A recept téma így is az egyik legbonyolultabb dolog az oldalon, el se tudom képzelni, mit vonna maga utána ha receptbe receptet adhatnánk hozzávalóként. Mármint el tudom, ezért döntöttünk anno úgy, hogy bár nagyon hasznos lenne, ilyen NEM LESZ, erre nincs felkészítve az (ideg)rendszerünk. :)

Abban bízom, hogy azért nem nagyon gyakori eset ez, hogy egy receptbe hozzávalónak egy másik recept kelljen. Illetve lehet pár ilyen recept (ami gyakori hozzávaló, pl besamel), ezeket akkor sima ételként is rögzíteni kell és akkor hozzáadható.
Ez nem megoldás?
Idea status: under consideration

Comments

varazsgoreny, 18.09.2018, 22:36
de, persze az is lehet megoldás bizonyos esetekre, de az egyedi, pl. családi recepteknél nem segít

de persze, megértem ha ez nagyon összetett fejlesztés lenne, azért a reményt fenntartom (:
András, 19.09.2018, 04:15
Már én is felírtam magamnak, hogy recept összetevő lehessen recept. Elég nagy hiányosság, hogy nincs ilyen. A sima ételként _is_ rögzítés megoldás...hmm, egy rossz megoldás. Duplikációkat okoz, kavarodást, ha az alaprecept változik, manuálisan kéne az ételt is igazítani, ami persze nem lesz mindig. Ez is elég káosz.
Milyen problémát vonna maga után a recept a receptben? Amíg nincs körkörös hivatkozás, azaz egy irányított aciklikus gráfot adnak a receptek, addig milyen gond lehet? Túl azon, hogy persze munka az van vele.. A körkörös hivatkozás nyilván ki kell zárni a felvitelkor, de úgy rémlik, ez hatékonyan megtehető, és ha egy ilyen recept felvitelekor kicsit várni kell, azt megérti majd a felhasználó.

Egy másik pótmegoldás lenne, ha lehetne receptet másolni, azaz átszerkeszteni és menteni más néven, újabb receptként. Akkor a besamel receptből kiindulva lehetne létrehozni a bolognai lasagne receptet. De ez is csak pótmegoldás, a sima ételként rögzítéshez hasonlóan ellentmond a http://en.wikipedia.org/wiki/Single_source_of_truth elvnek.
Fantasia, 19.09.2018, 12:50
Nálam is rendszeresen lenne igény saját recept alapanyagként való hasznosítására. Persze példa most egy sem jut eszembe, de számtalanszor vittem már fel magamnak emiatt receptes ételt kész ételként, hogy használni tudjam. Én valahogy betenném feltételnek, hogy ilyen receptet SE lehessen kitenni közös adatbázisba, amiben saját recept szerepel, és akkor kisebb kavarodást okozna. Talán. A programozós részhez nem értek :)
z_geller, 19.09.2018, 21:55
A recept másolása/mentése más néven és így az összetevők módosításának lehetősége hasznos lenne (saját ételként, nem a közös adatbázisban), mivel a darabos összetevők (sárgarépa, paradicsom stb.) mérete nem egységes, így más-más alkalommal eltérő lehet az összetevők aránya (így a kész étel kalóriértéke, fehérje-, zsír és szénhidrát tartalma is), még ha az összetevők listája meg is egyezik. Ezzel lehetőség lenne az eredeti receptben egy-két összetevőt változtatni és variánsként elmenteni (pl. lecsó, cukkinis lecsó, gombás lecsó stb.) anélkül, hogy újra fel kellene venni az alapanyagokat..

Leave a comment