22place
KalóriaBázis fejlesztés ötletek All the ideas and discussions
23 votes Vote

Sokszor szereplő étel-rekordok szinkronizálása

Az adatbázisban többszörösen jelenlévő ételek visszaszorítására, az étel adatainál lehessen javasolni az adott étel-rekordok összevonását.

normal , 18.09.2018, 20:13
Response from the site administrator
kaloriabazis, 18.09.2018
nem tudom elképzelni, hogy lehetne ezt egyszerűen és felhasználóbarát módon megvalósítani, ráadásul úgy, hogy ne történhessenek balesetek.
lehet a korrektorok körét kéne bővíteni inkább és törölni a duplikációkat, bár ez szinte teljesen lehetetlen vállalkozás a 150.000 étellel. erre jó ötletet szívesen meghallgatnék, kicsit részletesebb elképzeléssel a "hogyanról".
Idea status: under consideration

Comments

normal, 18.09.2018, 20:58
Bocsánat, igen, azért gondoltam, hogy talán segítség lehet, a felhasználók visszajelzése ez ügyben, mert a már duplikált adatok megszüntetésére vállakozni a korrektorok által tényleg irdatlan vagy lehetetlen munka. Sejtettem, hogy ez merész ötlet, a hogyanját én se tudom, sajnos, nem értek az adatbázisokhoz.

Vagy -de nyilván ez a felhasználók szabadságát korlátozná az új étel felvétele esetében-, egy az új étel nevének felvitelekor megjelenő ajánlati lista megjelenítése (indexelt keresés alapján), valami olyan szöveggel, hogy "Nem erre gondoltál?".

A másik megközelítés a szigorítás, de nem vagyok tisztában, hogy pontosan mennyi új étel rekord születik nap mint nap és milyen a korrektorok kapacitása, de elvileg az "Ajánlás a közös adatbázisba" súgó ikonjánál azt írjátok, hogy át vannak nézve a közösbe ajánlások.
Nem utolsó sorban az ott szereplő FONTOS információt, én inkább kiraknám premier plánba, ne csak akkor jelenjen meg, ha áthalad kurzor a súgó ikonon.

Nem tudom ez a korrektori munka milyen hatáskör, de én szívesen segítek, ha tudok, "koca" felhasználóként.

Köszönöm, hogy elolvastad és válaszoltál! Kiváló munkát végeztek!
kaloriabazis, 18.09.2018, 21:09
volt egy spártaszkriptünk, így hívtuk, lehet újra azt kell elővenni, fejleszteni. Ez annyit csinált, hogy az x ideje nem választott, megbújó, életképtelen ételeket irtotta ki. Ez lesz megint a megoldás azt hiszem.
kaloriabazis, 18.09.2018, 21:11
egyébkémt most közösbe ajánlás bepipálásakor elég feltűnő módon bejön egy popup. Nemcsak egérfölévivésre (de szép szó), ahogy mondod.
normal, 18.09.2018, 21:21
Szép bizony! :) Igen, bocsánat, odáig már nem jutottam el.
M, 20.09.2018, 16:27
Szerintem ez a probléma a legnagyobb talán a jelenlegi rendszerben.
Az egyik, ami közelebb vinne a megoldáshoz mindenkit, ha kiemelt felhívás lenne, hogy az ételek javíthatóak. Tehát, ha pl. az én csomagolásomon más adatot látok, ne vigyem fel kilencedjére az ételt, hanem szerkesszem!
A másik, hogy új étel felvitele esetén, csak a félévi ő lássa az adott ételt, amíg a korrektorok el nem bírálják, hogy bekerülhet a közös adatbázisba.
A meglevő problémás elemeket pedig ki kéne törölni.
M, 20.09.2018, 16:32
*hanem szerkesszem a meglévőt
*csak a felvivő lássa
András, 04.04.2019, 22:21
Tényleg nem egyszerű, de valóban nagy probléma. Amikor egyszerű dolgok is ötször jönnek elő a keresésre (pl. erre: "venusz valodi"), az a káosz és az amatörizmus benyomását kelti, és a használatot is nehezíti.
Ha lenne rá erőforrás, akkor valami intelligens kód kereshetné a duplikációkat, készíthetne egy összevont rekordot, majd ezeket pl. jóváhagyásra felajánlaná az emberi korrektornak. Ha két rekord bitről bitre azonos, akkor nem is kell jóváhagyás. Szép gépi tanulási feladat.
Valóban fontos, hogy ne történjenek balesetek, ne vesszen el információ, ne csorbuljon nagyon a szabadság, de valami rend tartása és a túlburjánzás korlátozása is kellhet a használhatóság érdekében. A pontos határokat persze nehéz meghúzni.
Még egy ötlet: lehetne olyan korlátozás, hogy ételt (és receptet) a közös db-be csak bizonyos használati idő, tapasztalat, szenioritás után vihet fel egy felhasználó. (Mint pl. stackoverflow.com és hasonló kérdés/válasz oldalakon.)

Leave a comment