23place
KalóriaBázis fejlesztés ötletek All the ideas and discussions
22 votes Vote

Egységes elnevezési gyakorlat

Legyen egy közösen elfogadott elnevezési gyakorlat, mely tájékoztatásképpen, új ételek megadása esetén javaslatként megjelenik. (Lehet, hogy erre már van gyakorlat, de sajnos én nem találtam a fórumon.)

normal , 18.09.2018, 20:18
Response from the site administrator
kaloriabazis, 18.09.2018
kérlek fejtsd ki, hogy pontosan értsem: milyen elnevezések okoznak problémát most számodra és hogy lenne szerinted jó, konkrét példával.
Idea status: under consideration

Comments

normal, 18.09.2018, 21:17
A következő példa lehet, hogy az előző felvetésem mezsgyéjén mozog, azaz a duplikált adatokra is vonatkozik. De példaképpen, beütve a "lovilio moz"-t a keresőbe, ezek jelennek meg (a teljesség igénye nélkül):

Lovilio Mozzarella light (Lidl)
Lovilio mozzarella (Lidl)
Lovilio (Lidl) Mozarella light
Lovilio Light Mozzarella Lidl
Lovilio Mozarella

A fentiek alapján hova kerüljön a márkanév, a forgalmazó áruház/bolt, stb. Legyen-e elválasztás (zárójel, kötőjel), stb.

Nyilván ez egy formai dolog, mert aki akarja, úgyis megtalálja, amit keres. És bár lehet, hogy kevésbé szemet szúró a többségnek, de talán egy picit az átláthatóságot javítaná, így elkerülhetőek lennének az újabb duplikációk.
M, 20.09.2018, 16:49
Nekem az első formátum a legszimpatikusabb, habár a mozzarella lehetne kisbetűvel, hiszen köznév.
Én nem tartom fontosnak az üzlet megjelölését.
A "Lovilio mozarella" és "Lovilio mozzarella light" normális esetben két különböző sajtot kell hogy jelentsen, pl. a "Lovilio mozzarella" hagyományos, míg a "Lovilio mozzarella light" valószínűleg a csökkentett zsírtartamú verzió.
kaloriabazis, 22.09.2018, 13:55
Értem. Azt más hasonló külföldi oldalon láttam, hogy az elnevezésnél külön mezőbe kérik megadni a márkát. Ez is szimpatikus megoldás. De mint a te példádból is látszik még marad kérdés: amellett, högy Lovilio a márkája, csak a Lidl forgalmazza, tehát azt is valóban érdemes feltüntetni, de akkor az mi? Külön lehessen felvenni márkát és kizárólagos forgalmazó áruházláncot? Ez egy jóval komplexebb dolog, mint elsőre látszik. Idén csináltuk meg (5 év után sikerült), hogy felcserélt szavak esetén is működjön a kereső anélkül, hogy összeomlana. Sok ilyen felvitt étel lehet még az azt megelőző időszakból került be.
zolden, 02.12.2018, 23:13
Hello
Szerintem a márka és az áruház is jó ha segít a termék megtalálásánál, mert jó párszor előfordult, hogy ennek köszönhetően találtam meg az adatbázisban.
Azt viszont meglehetne esetleg úgy csinálni, hogy a felhasználók betudják írni vagy bővíteni, hogy melyik boltban lehet megvenni az adott terméket és csupán hozzáfűződne a végéhez.
pl.: Márka ételmegnevezés (bolt1 bolt2 ...)
(ha véletlenül valaki rossz boltot írna be sem lenne gond, mert attól függetlenül ugyanúgy működik tovább, csak egy felesleges szavacska oda kerül a végére, de ha kapacitás engedi akkor ezt úgyis ti tudjátok, hogy lehet a legjobban kivitelezni)

Leave a comment