3place
KalóriaBázis fejlesztés ötletek All the ideas and discussions
152 votes Vote

Többszöröződések megszüntetése

Rengeteg élelmiszer, ital többször is bent van az adatbázisban. Lehet, hogy a megnevezésben van egy vagy kettő karakternyi különbség, de ugyanazon termék, ugyanazon kiszerelését mutatja. Feleslegesen terhelve ezzel az adatbázist.

csaszarr , 19.09.2018, 16:25
Response from the site administrator
kaloriabazis, 24.09.2018
A megoldást egy jó szavazórendszer beépítésében látom. Azaz szavazhattok rá, hogy egy étel jó, vagy rossz, ez alapján a program ellenőrzötté tesz egy ételt, vagy éppen töröl.

Amiben esetleg tudtok segíteni, hogy segítetek ötletelni a pontos működésen, ami megoldja hogy valóban a rossz ételek törlődjenek. Amire hirtelen gondoltam, hogy a "..." menüben lenne egy like és dislike gomb. A jelenlegi szavazat állást akár már a keresőben is kiírhatná (így a duplikációk esetében, amikor két jó érték is van, akkor látnánk hogy melyiket kezdte el preferálni a nép). Lehet érdemes lenne megkülönböztetni dislike esetén a duplikációt, vagy a hibás, vagy akár a felesleges adatot. Vagy itt lehetne valahogy kezelni egy másik problémát, azaz a nem megfelelő elnevezéseket, esetleg lehetne szavazni arra is, hogy az adatok helyesek, de jobb lenne átnevezni. Ezek mind nagyon szépen rendberakhatnák az adatbázist, viszont minden plusz lépés bonyolít, ami a szavazók kedvét szegheti.

Egyébként jelenleg van egy javítólehetőség az oldalon, de szerintem senki nem használja: ez az étel infós panel megnyitása után a saját oldalon megjelenítéskor látható (szerinted helyesek-e az adatok), itt a "nem"-re kattintás után javítható az adat. Ez az átalakításoknak köszönhetően már nem esik kézre.
Idea status: under consideration

Comments

feketeinci, 29.09.2018, 05:54
Használom ezt a javító lehetőséget, és jónak tartom ezt a like, dislike gombot.
Amit nem értek az az átalakítások utáni állapot.
Ha a menübe bekerül ez a két gomb, onnantól nem lehetne majd javítani, csak szavazni?

Most sem mindig jelenik meg a két gomb (jó adat, nem jó adat), de nem jöttem rá mi a logika abban hogy mikor látom és mikor nem. De ha átalakítás lesz, nem is fontos.
tyutyutyu, 04.10.2018, 08:05
Szerintem, felesleges a jelenlegi megjelenítéshez hozzányúlni, mert úgyis kevesen fogják használni a szavazós megoldást, vagy, ha mégis használják, akkor nem megalapozott döntés alapján.
Amit működőképesnek tartok, hogy legyen egy külön jogosultság, annak, aki szeretné az adatokat tisztítani és ehhez a tisztításhoz legyen egy felület. Az új felületen lehetne név alapján vagy azonos tápérték adatok alapján keresni és itt meg lehetne jelölni, hogy mi minek a duplikáltja.
Pár egyszerű kritérium alapján a rendszer is tudná mutatni az adattisztítóknak, hogy mely tételeknél van szükség javításra.
Így is maradna, hogy a közösség szerkeszti az adatokat, de azért meg lenne válogatva, hogy ki. (Jelentkezni például egy kis bemutatkozással lehetne, amiből látszik, hogy ki az értelmes és az elhivatott.)
Éva, 01.11.2018, 16:35
Javaslom a "szerintem ez hibás adat" és/vagy az "Ismétlődés jelentése" gombok bevezetését. Ekkor az adott étel tulajdonosától bekérhetitek a csomagolás fotóját és a beszerzési forrást attól, aki az ételt beküldte, és létrehozhazzok egy sajátot, a többi verzió pedig törölhető.
Ez sok esetben lehetővé tenné a receptek közzétételét is a közös adatbázisban. Én pl. ételérzékeny és vegetáriánus vagyok, nagyon sok olyan dolgot használok, ami az eredeti adatbázisban nem szerepel, így aztán a tuti kis mentes receptjeimet ritkán tudom megosztani.
Nagyon gyakran egyébként csak az adagolás miatt viszek fel egy új ételt, mert az a meglévőknél hibásan lett beállítva vagy számomra nem jól használható. Erre mi lehet a megoldás?

Az adattisztító jog is jó ötlet, így tudna közösségi fejlesztéssé válni.

Hasznos lehet az "Ez az étel már szerepel..." figyelmeztetés is, pop-uppal, ami megkérdezi, hogy valóban létre kívánja-e hozni a felhasználó az adott ételt, és valóban eltér-e a másiktól.
smaci, 04.01.2019, 12:50
Kezdeném egy példával:

Beírom, hogy "XX csirke falatkák" (a reklámozás elkerülésére a cégnév helyett XX-et írok ide).

A lehetőségek:

Xx csirke falatkák - Szendvics 238
xx csirke falatkák 238
xx Bagett (csirke falatkák) 238
Xx csirke falatkák 238
xx (csirke falatkák) 238

Ezekből elég lenne egy. Ezt kétféleképpen tehetnétek meg:

1. Nem engedtek már felvinni sem olyat, ami már van, azonos értékkel, csak picit másképp leírva (sorrend, néhány jel eltérése). Enyhített változat: új felvitelnél megkérdezni a felhasználót, nem jó-e ezek valamelyike.

2. A bent lévőket le kéne szűkíteni egyre. Hogy melyik legyen a kiválasztott, ahhoz valami admin személy kéne. Aztán az összes többi hivatkozásait átírni arra az egyre, majd törölni a többit.
nemadommeg, 02.04.2019, 12:25
az nem lenne megoldható, hogy újat feltölteni csak vonalkódos képpel lehetne , és lassan a régieket is erre átállítani-átszemezgetni. igy kibuknanak a duplikált dolgok. tudom bonyolult és csak a boltban vásárolt dolgoknál működne rendesen, de egy próbát megérne.
mrfree, 30.04.2019, 19:59
Adattisztító jogot én is támogatom, és szívesen segítek is ha szükséges.

Az ételeket három csoportba kellene osztani:
- alapanyag (pl. liszt, cukor stb) - ezt behúzni valamilyen standard adatbázisból pl. google vagy USA Food database vagy vmi magyar. Ezekhez csak admin nyúlhat hozzá
- Bolti késztermék - kitisztani, ide pedig adattisztító jóváhagyás után bárki adhat hozzá
- saját kaja - marad, ahogy van, de a közösbe csak az jelenjen meg amin a minimális kötelező adat ki van töltve (pl. adag, kcal stb).
Zogu, 11.07.2019, 21:00
Miért kerültek ki a hozzászólásaim a listából?
Ilcsi70, 11.04.2020, 07:18
Fent van a bázisban sok termék amit a cég ahol dolgozom már nem is gyárt. Ezeket is lehetne törölni.

Leave a comment